Усі ми — складна мішанина світла і тіні

Читай також

  • Наскільки ми послідовні у своїх думках, словах, учинках та як цього досягнути
  • Як пізнання себе допоможе сприймати ближніх
  • Ключ св. Терези Авільської до доброї молитви
        • Усі ми — складна мішанина світла і тіні

          У видавництві «Свічадо» вийшов український переклад книги о. Кшиштофа Ґживоча «Патологія духовности». Автор, — один із найбільш цінованих духовних авторитетів у Польщі, розкриває поняття віри крізь протиставлення патології та зрілого свідчення. А також спонукає своїми роздумами й практичними прикладами до здорового розуміння й пізнання Бога.

           Ця книжка — це збірка останніх, прочитаних за життя, лекцій о. Кшиштофа в Опольському університеті. У викладі своїх думок автор послуговується невеликою кількістю матеріалу, щоб слухачі та читачі мали можливість рефлексувати відповідно до власного досвіду. Отець Кшиштоф Ґживоч хоче бути не «шквалом інформації», а «океаном медитації».

          У кожному із семи розділів автор на прикладі реальних людських історій пропонує відповіді на складні питання. Зокрема на ті, що пов’язані з едукаційними розладами, нав’язливими станами, релігійним фанатизмом, депресією та інфантильністю. Він формує думку читача про те, що справжня релігія і духовність поважають розвиток психології та психотерапії. Цінує їх і шукає діалогу. Одне без одного не мають сенсу. Адже кінцевою метою цієї книги є турбота про щастя людини, про її духовне та ментальне здоров’я, вміння пізнавати і приймати себе. Бо як стверджує о. Кшиштоф: «Здорова людина — це та, яка здатна будувати глибокі дружні стосунки з Богом, з людьми, із самою собою».

          Автор не боїться ставити незручні питання про порушення встановлених норм. За його словами: «Порушення норми — це ще не гріх. Іноді гріхом буде не порушити норму». Для цього він закликає шукати правдиву інформацію і таким чином отримувати ґрунтовні знання, які допоможуть творити те, що називаємо здоровою духовністю.

          Декілька порад від отця, як розпізнати критерії здорової духовности:

          • Характерними рисами здорової людської позиції є глибока надія та довіра. Але без втрати ідентичности та вміння ухвалювати самостійні рішення.
          • Бог не повинен терміново виконувати людські бажання. Зріла людина знає, що все відбувається повільно. Не очікує на чудеса, а цінує процес.
          • Не варто сподіватися на симбіоз із Богом та відмовлятися від власної свободи. Здорова особистість має відвагу не лише відтворювати дійсність, а й самостійно творити її.
          • Зріла людина, крім догматичної сфери, містить у собі експериментальну сферу, сферу пошуків нових рішень. Якщо так було колись, не означає, що так має бути сьогодні. Світ змінюється. Святий Дух — це живий дух.
          • Психічно здорова особистість не боїться своїх сумнівів чи помилок. Вона відкрита для дискусії. Вміє налагоджувати зв’язки з іншими, виявляти смирення і знає, що слабкість не означає знищення чи занепад. А також те, що не треба бути аж надто досконалою, щоб тебе прийняли інші.

          Усі процеси потребують реформ і чималої праці над ними. Світ змінюється. А отже, ставить нові виклики перед церквою, вірою і людиною, на які потрібно шукати відповіді. Не завжди зручні, але — «ніколи не блукає й не наражається на небезпеку лише той, хто не береться ні за яку справу».

          Книгу «Патологія духовности» о. Кшиштофа Ґживоча можна рекомендувати усім, хто бодай трохи цікавиться поняттями духовности.

          Юлія Лапанюк

          Читай також

        • Наскільки ми послідовні у своїх думках, словах, учинках та як цього досягнути
        • Як пізнання себе допоможе сприймати ближніх
        • Ключ св. Терези Авільської до доброї молитви
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.